4.7/5 - (4 امتیاز)

آموزش ساخت شابلون چاپ سیلک

برای چاپ تصویر بر روی پارچه یا چاپ تیشرت تبلیغاتی نیاز به شابلون یا کلیشه چاپ داریم. شابلون یک قاب مستطیلی شکل از جنس چوب یا آلومینیوم است که توری روی یک طرف شابلون کشیده میشود طرح مورد نظر روی توری عکاسی شده و رنگ چاپ با فشار کاردک از توری بسیار ریز عبور میکند و روی پارچه منتقل می‌شود.

آموزش ساخت شابلون چاپ سیلک

ملزومات ساخت شابلون چاپ سیلک

قبل از شروع فرآیند ساخت کلیشه لازم است که تجهیزات و مواد مورد نیاز زیر را آماده سازی کنید:

  • فریم (چارچوب) شابلون: معمولاً از جنس چوب، آلومینیوم و یا فولادی ساخته میشود.
  • توری شابلون: توری شابلون بستگی به نوع چاپ معمولا در نمره های متفاوت موجود میباشد.
  • امولسیون (لاک+حساس کننده) یا ماده حساس به نور: برای ایجاد یک لایه حساس به نور بر روی طوری کشیده می‌شود.
  • اسکوپ: برای کشیدن و آغشته کردن امولسیون روی توری.
  • کاردک: جهت کشیدن رنگ بر روی توری استفاده میشود.
  • منبع نور یا جعبه نور: تعدادی مهتابی و یک سطح شیشه برای نوردهی به امولسیون.
  • اسپری آب یا کارواش خانگی قوی: برای شستشوی توری پس از نوردهی و ریزش طرح با آب.
  • کامپیوتر و چاپگر: برای تهیه طرح مورد نظر و پرینت گرفتن روی کاغذ کالک به ضخامت نازک به مانند پوست پیاز.
  • رنگ مخصوص چاپ سیلک: برای چاپ طرح بر روی سطح مورد نظر.

ملزومات ساخت شابلون چاپ سیلک

آموزش قدم به قدم ساخت شابلون چاپ سیلک

مرحله اول: آماده‌ سازی چارچوب و توری

ساخت شابلون چاپ معمولا از جنس چوب، آلومینیوم و آهن ساخته میشود. شابلون چوبی خیلی کم نسبت به گذشته استفاده می‌شود و معمولا بیشتر از شابلون فولادی و آلومینیوم استفاده می‌شود. پس از آماده سازی فریم نوبت به کشیدن توری می‌رسد این کار باید طوری صورت گیرد که توری کاملا کشیده و صاف باشد زیرا اگر توری شل باشد و به خوبی کشیده نشود کیفیت چاپ تحت تأثیر قرار می‌گیرد. می‌توانید برای کشیدن توری از دستگاه های مخصوص توری کش استفاده کنید و یا با دست انجام دهید.

شما میتوانید از شابلون های فولادی آماده موجود در بازار نیز خریداری و استفاده کنید.

برای چاپ سیلک روی پارچه از توری نمره چند استفاده کنیم؟

مش توری یا شماره توری به این صورت است:

توری مش 20 تا 50 برای چاپ پارچه (رنگ خمیر پیگمنت، اورینت و پلاستیزول)

نمره 43 برای چاپ اورینت استفاده میشود.

توری مش 60 تا 80 برای چاپ کارتن و جعبه

توری مش 80 تا 100 برای چاپ ساک دستی سوزنی

توری مش 100 تا 120 برای چاپ نایلون، تقویم، سررسید، پوشه دکمه دار، جلد مدارک و …

توری مش 120 تا 140 برای چاپ قطعات الکترونیک

مرحله دوم: آماده سازی امولسیون

امولسیون از ترکیب یک ماده پلیمری و یک ماده فعال کننده تشکیل میشود و پس از ترکیب، به تابش نور حساس میشود به عبارتی می توان گفت از ترکیب لاک و حساس کننده به نسبت لاک 10 و حساس کننده 1 ماده ژله مانندی به نام امولسیون تشکیل میشود.

کشیدن امولسیون یا لاک روی شابلون

کشیدن امولسیون یا لاک روی شابلون

در این مرحله امولسیون را روی دو طرف توری با کاردک یا راکل به صورت نازک و یکدست میکشیم و پس از اتمام در یک اتاق یا جعبه تاریک قرار میدهیم تا کاملا خشک شود. دقت کنیم که امولسیون روی توری به صورت ناهموار پخش نشود که باعث خرابی و کاهش کیفیت چاپ میشود.

مرحله سوم: طراحی طرح و پرینت گرفتن روی کاغذ کالک

طرح خود را با نرم افزارهای طراحی مانند فتوشاپ، کورل و غیره به صورت سیاه و سفید طراحی کنید به طوری که قسمت‌های سیاه طرح جلوی عبور نور را می‌گیرند و نواحی سفید نور را عبور می‌دهند. طرح را روی کاغذ شفاف مانند کاغذ کالک یا پوست پیازی پرینت بگیرید و طرح می بایست دارای کیفیت بالا و کنتراست خوب باشد تا قسمت های سیاه که طرح ما است می بایست به خوبی جلوی عبور نور را بگیرد.

جهت آشنایی با 7 روش چاپ تیشرت تبلیغاتی کلیک کنید.

مرحله چهارم: آماده سازی میز نور

میز نور جهت عکاسی شابلون به دو روش میباشد میز نور uv و میز نور مهتابی ساده. معمولا 4 تا 5 عدد لامپ مهتابی استفاده می شود و تعداد لامپ بستگی به اندازه میز نور دارد و زمان نوردهی بین 1 تا 5 دقیقه بستگی به کیفیت چاپ طرح و میزان نور دارد و به صورت تجربی به دست می آید. بالای مهتابی ها در ارتفاع تقریبی 20 تا 30 سانتی یک شیشه تمیز و شفاف قرار میدهیم جهت عکاسی.

مرحله پنجم: نوردهی شابلون

دو روش نوردهی شابلون چاپ سیلک

میز نور را در محیط با نور خیلی کم قرار دهید تا از حساسیت لاک روی شابلون به نور جلوگیری شود. طرحی که روی کاغذ کالک پرینت گرفته شده است را روی شیشه قرار میدهیم سپس شابلون را روی طرح و یک جسم تقریبا نیمه سنگین روی سطح بیرونی شابلون قرار داده تا سطح توری محکم به سطح طرح چسبانده شود. منبع نور را روشن کنید زمان نوردهی بستگی به نوع لاک (امولسیون)، کیفیت چاپ طرح و قدرت منبع نور بین 1 تا 5 دقیقه است. در این مرحله نواحی طرح که سیاه هستند نور را مسدود می‌کنند و باقی مانده سطح توری در معرض نور قرار می‌گیرد و سفت می‌شود سپس پس از زمان تعیین شده عکاسی شابلون به اتمام میرسد.

مرحله ششم: شستشوی توری شابلون

بعد از نوردهی، فریم را با فشار آب کافی شستشو دهید و قسمت هایی که طرح سیاه بود و نور ندیده‌اند، با شستشو از بین میروند و سایر قسمت ها که در معرض نور بوده اند سفت میشوند. در اینجا طرح ما روی توری شابلون ایجاد میشود.

مرحله هفتم: آماده‌سازی شابلون برای چاپ

در این مرحله شابلون را در محیط بیرون یا خشک کن مخصوص خشک میکنیم دقت کنیم که در معرض نور شدید آفتاب خشک نکنیم زیرا در بعضی مواقع بستگی به نوع امولسیون ممکن است منافذ توری گرفته شود.لازم به ذکر است زمانی که از شابلون چوبی استفاده می کنید می بایست پس از خشک شدن شابلون، دور تا دور شابلون را با چسب نواری مخصوص پوشش دهیم تا رنگ از شابلون خارج نشود. اکنون شابلون آماده استفاده برای چاپ میباشد.

چگونه روی پارچه چاپ بزنیم؟

پارچه را روی سطح صاف و تا حدودی نرم قرار داده و فریم آماده شده را روی سطح مورد نظر برای چاپ قرار دهید حالا رنگ مخصوص چاپ سیلک را روی توری بریزید و با استفاده از کاردک رنگ را روی توری کشیده و به سطح پارچه منتقل کنید. این کار را باید به دقت و با فشار یکنواخت انجام گیرد تا چاپ خوبی به دست آید. بعد از چاپ پارچه را با استفاده از خشک کن (فلش درایر) یا در محیط باز قرار دهید تا خشک شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *